Nieuw ZEISS Batis compact Portret Tele AF objectief voor Sony E-mount camera’s

ZEISS Batis 2.8 135mm

De nieuwe ZEISS Batis 2.8/135 is het eerste autofocus objectief met een 135mm
brandpuntsafstand voor de mirrorless Full-Frame camera’s van Sony.

Transcontinenta, importeur ZEISS objectieven in Nederland, kondigt vandaag met veel plezier een nieuw ZEISS Batis objectief aan. Fans van Sony mirrorless Full-Frame camera’s hebben een reden om te glimlachen: ZEISS voegt een nieuw tele objectief toe aan haar ZEISS Batis objectieven familie. De nieuwe ZEISS Batis 2.8/135 is het eerste objectief met een 135mm brandpuntsafstand voor het Sony Alpha 7 systeem met E-mount.

Net als alle objectieven uit de ZEISS Batis serie, is ook deze nieuwe toevoeging uitgerust met een snelle en nauwkeurige autofocus. Om bewegingsonscherpte te voorkomen, iets wat gemakkelijk kan optreden bij tele-objectieven, heeft ZEISS een optische stabilisator opgenomen in het ontwerp. De ZEISS Batis 2.8/135 bewijst haar nut en toegevoegde waarde vooral in de portretfotografie: “Het tele brandpuntsafstand zorgt ervoor, dat het onderwerp mooi kan afsteken tegen een wazige achtergrond”, aldus ZEISS Product Manager Michael Pollmann. “De bokeh is zeer fraai en het bijzonder optische ontwerp van het objectief, een Apo Sonnar, zorgt keer op keer voor perfecte opnamen”. De nieuwe ZEISS Batis 2.8/135 is derhalve een perfecte optie voor onder andere fashion-, concert-, event- en bruiloftsfotografie.

Compact, licht, topkwaliteit

“Het voordeel van Sony’s mirrorless Full-Frame systeem is dat het ondanks haar compacte formaat, toch een uitzonderlijke beeldkwaliteit kunnen leveren”, aldus Pollmann. ZEISS heeft het ontwerp van de ZEISS Batis 2.8/135, net als de andere objectieven uit de ZEISS Batis familie, aangepast aan de behoeften van Sony fotografen. “Het was belangrijk om een redelijk handzaam objectief te ontwerpen ondanks de vrij lange brandpuntsafstand. We hebben bewust gekozen voor een optimaal evenwicht tussen compactheid, gewicht en de lichtgevoeligheid bij dit nieuwe objectief”.

ZEISS Batis 2.8 135mm_2

OLED-display visualiseert scherptediepte

Net als alle andere ZEISS Batis objectieven, is de Batis 2.8/135 voorzien van een OLED-display dat een precieze visualisatie van de scherptediepte mogelijk maakt. Zo kan de fotograaf er zeker van zijn dat de opname op de juiste plaatsen scherp is. De metalen behuizing geeft het objectief bewust een robuust en duurzaam karakter. ZEISS garandeert dat de in het ontwerp verwerkte stof en vuil afdichtingen het gebruik van de ZEISS Batis 2.8/135 in mindere weersomstandigheden geen enkel probleem op zal leveren.

De ZEISS beeldkwaliteit laat niets te wensen over: We hebben veel energie gestoken in het optische ontwerp en het aanpassen van de individuele lenselementen om zo een optimale beeldkwaliteit te kunnen bereiken”, aldus Pollmann. “We hebben bijvoorbeeld geëxperimenteerd met speciale glassoorten om zo veel mogelijk beeldfouten uit te sluiten, en zijn in staat geweest de chromatische aberratie op een dusdanige manier te corrigeren in de ZEISS Batis 2.8/135 waardoor het objectief vrijwel geen beeldfouten geeft”. De nieuwe ZEISS Batis 2.8/135 heeft een ontwerp met ‘floating lens elements’ die aberraties van de lenzen compenseert bij kortere instelafstanden. De ZEISS Batis 2.8/135 is overigens opgebouwd uit 14 lenselementen in 11 groepen, waaronder een apochromatisch lenselement. Dit nieuwe objectief heeft net als de overige ZEISS Batis objectieven een standaard filter schroefdraad met 67 mm diameter. ZEISS Batis objectieven ondersteunen alle modi en functies van het huidige aanbod van Sony E-mount camera’s.

ZEISS Batis familie

ZEISS Batis lijn heeft een breed toepassingsgebied en een modern design

De ZEISS Batis 2.8/18, 2/25, 1.8/85 en 2.8/135 objectievenfamilie biedt nu een keuze uit vier brandpuntsafstanden die bewezen hebben het populairst te zijn onder gebruikers van het Sony Alpha mirrorless systeem: een ultra groothoek, groothoek, een portret tele en nu dus ook een tele brandpuntsafstand. De objectieven maken optimaal gebruik van de sensor van de camera zodat ze elk detail met een indrukwekkend contrast en een hoge resolutie vastleggen. Naast een snel en betrouwbaar autofocus, bieden alle objectieven ook handmatige scherpstelling zodat fotografen de beste optie kunnen kiezen voor elke individuele situatie. De strakke, moderne vormgeving, met een glad oppervlak doet denken aan de high-end ZEISS Otus objectieven en benadrukt de superieure kwaliteit van deze nieuwe ZEISS objectievenfamilie en geeft de Batis objectieven hun onmiskenbare look en feel.

Functies voor veeleisende fotografen

“In antwoord op talrijke verzoeken van ZEISS gebruikers, hebben we al in een vroeg stadium besloten om de Batis objectieven te voorzien van een display die de scherpstelafstand laat zien”, zegt Pollmann. Voor de veeleisende fotograaf is het cutting-edge OLED-display een belangrijk hoogtepunt, een innovatie die ongeëvenaard is in de wereld van cameraobjectieven. Het elektronische display is gemakkelijk af te lezen, zelfs bij weinig licht. Het toont niet alleen de afstand tussen het camerasysteem en het brandpuntsvlak, maar ook de scherptediepte. Hierbij wordt zelfs rekening gehouden met de gebruikte camera sensor, zodat ook op een APS-C Sony E-mount camera het objectief de juiste scherptediepte aangeeft. De ZEISS Batis objectieven zijn ook stof en waterdicht, zodat ze gebruikt kunnen worden in de meest extreme weersomstandigheden. De snelle en stille AF-aandrijving, met lineaire motoren, houdt het onderwerp scherp in beeld, zelfs bij het fotograferen van hectische situaties. Daarnaast zorgt de praktische rubberen scherpstelring voor een prettige handmatige scherpstelling, waardoor de fotograaf de volledige creatieve vrijheid heeft als het gaat om de beeldcompositie.

ZEISS Batis 2.8 135mm_Sony A7

Hoewel de objectieven professionele prestaties bieden zijn ze ook eenvoudig te gebruiken, zodat ze ook een goede investering zijn voor amateurfotografen. “Camera sensoren zijn voortdurend in ontwikkeling en ook de fotografen passen zich aan de nieuwe technieken aan. ZEISS Batis objectieven zijn het perfecte antwoord op deze veranderende trends en luiden een nieuw tijdperk in van professionele fotografen die gebruik maken van mirrorless Full-Frame camera’s“, zegt Pollmann.

Leverbaar vanaf mei 2017
De ZEISS Batis 2.8/135 is verkrijgbaar vanaf eind mei 2017 bij de erkende ZEISS dealers in Nederland (zie voor meer informatie: www.transcontinenta.nl/zeissdealers). De adviesverkoopprijs inclusief BTW van de ZEISS Batis 2.8/135 zal rond de €2.000,- bedragen.

Voorbeeldfoto’s

Bekijk de eerste voorbeeldfoto’s op het Transcontinenta Flickr account.